Gedrags-veiligheidsregels tijdens de bouwjacht

Lees eerst onderstaande goed en handel daarnaar zodat wij allemaal in goede doen weer thuis kunnen komen na een  succesvolle jacht.

*Tegen de wind in de bouw benaderen en niet over de bouw lopen, tegen de wind t.o.v. de bouw gaan staan, dus niet met de wind in je rug naar de bouw toe.

* Absolute stilte, niet praten, geen gekletter met geweren, niet ijsberen,  let op het dicht doen van uw geweer,        zachtjes

* Hondenman van de bouwhond is jachtleider van de bouwjacht, zijn instructies dienen strikt te worden opgevolgd

* Let goed op waar je collega staat, geef een teken dat je elkaar ziet, niet roepen , alleen zwaaien. Blijf op je post staan

* Schiet zeker niet op de vos die onmiddellijk voor of in de pijp staat of ligt of op de bouw staat, u heeft dan grote kans dat u de bouwhond dood schiet die direct achter de vos op kan duiken. Doet u dit toch, dan krijgt u ongelofelijk op uw donder van de hondenman !!!!

* Schiet pas als de vos zich voldoende ver verwijderd heeft van de bouw en de hond er niet te kort achter zit, tenzij de hond niet meer in de bouw aanwezig is.

* Schiet niet te snel, let op dat uw hagel genoeg kan spreiden, liefst dwarsend op voldoende afstand, gebruik tenminste hagel nr. 4.

* Schiet niet op de vos als de bouwhond met hem aan het vechten is of op korte afstand achter de vos loopt

* Als je een vos schiet, laadt zo snel mogelijk opnieuw nadat je zeker weet dat de vos blijft liggen en zorg dat je klaar bent voor nog een 2e of 3e  vos. Zolang de bouwhond onder blijft, is er kans op meerdere vossen, ga zeker niet staan roepen tegen je collega’s.

* Als je een vos niet meteen dodelijk raakt, geef dan  meteen een vangschot, veel vossen herstellen en lopen dan alsnog weg.

* Als de hond een tijd onder  geweest is en de vos aangeblaft heeft, springt de vos niet altijd meteen . Als de hondenman de hond terugroept en aanlijnt, zich verwijderd heeft met de hond en 100 % DUIDELIJK IS DAT DE BOUWHOND NIET MEER IN BOUW ZIT, blijf  dan heel goed stil staan, als het kan uit het zicht van de bouw.  De vos wil vaak graag alsnog stiekem binnen 5 minuten springen en zal u een kans bieden. Laat deze vos ook dan een eindje van de bouw komen voordat u schiet.

* Let op bij het aanraken van een dode vos. Er zijn ziekten die de vos kan overbrengen, o.a.vossenlintworm die erg gevaarlijk voor u kan zijn maar bijvoorbeeld ook rabiës. Raak de vos alleen met handschoenen aan en kijk uit met schijndode vos, gebruik altijd eerst je laars om te controleren of de vos echt dood is.

* Komt er schade aan de hond, dan zal deze verhaald worden op de desbetreffende combinatie (dit is tot op heden nog nooit gebeurd)

* Onkostenvergoeding wordt op prijs gesteld (benzinekosten)

Veel succes bij de bouwjacht,  
Nogmaals: let op de veiligheid van de bouwhond en uw collega’s, dan is er bijna geen spannendere jachtvorm als de bouwjacht!

De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.