Bouwjacht

Bouwjacht

Om de hoge stand van de vos terug te brengen is de jacht in de vossenburcht het meest effectief. Vooral in open landschappen zoals de polders zijn dan ook het gebruik van de kunstbouwen zeer effectief, dit geldt minder in de bosgebieden. Vroeger werd tussen de 35 tot 40% van de geschoten vossen op deze wijze gedood. Vooral het aandeel moervossen is hierbij veel hoger, omdat de vossen in de bouwjacht periode hun onderkomen willen gaan zoeken i.v.m. de ranstijd en omdat het meestal guur en "slecht” weer is. Het is dan ook niet ongewoon dat er twee vossen in een burcht zitten, hoe groot is de kans dat u die twee vossen binnen schot krijgt zonder de bouwjacht?

De vossenhondjes kunnen ruiken of de vos in de bouw aanwezig is, hij er onlangs is geweest, alleen langs is gelopen of juist helemaal niet bij komt. Zit er frisse lucht voor de bouw, wil het niet zeggen dat de vos ook in de bouw is geweest, een vos markeert namelijk vaak de bouw door erover heen te pissen om hem later weer te vinden.
De hond gaat dan de bouw in en op zijn reukvermogen zoekt hij de bouw af, zit er een vos in dan geeft hij dit aan door te blaffen (de hondenman kan je exact vertellen of hij aanwezig is of niet)
Na een poosje is de kans groot dat de vos springt, dit is niet altijd het geval, dit kan meerdere redenen hebben (de vos heeft al jagers gezien, geroken/ Territoriale vos/ lawaai van mensen/ijsberen etc.)
Op dat moment wordt de zender van de hond gebruikt om te kijken waar de vos zit, hier wordt dan een gat gegraven zodat de vos sneller springt.De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.